< Назад

Црно знаме

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Анимиран филм

Времетраење: 2 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1980

Содржина: Со голема група луѓе лесно е да се командува. Масата лесно се води од еден човек, под едно знаме, па макар тоа и да е погрешно. Користа е голема, но само за предводникот. Човек со црно знаме во рацете предводи голема група луѓе. Масата ги слуша командите на водачот и покрај тоа што тој ги води во провалија. Меѓутоа, знамето што тој го носи е врзано за дрво и од масата која пропаѓа само предводникот се спасува, качувајќи се по знамето. Филмот има 15 кадри.

Автори:

Аниматор: Грчев Мирослав
Монтажа: Бруншмид Теа
Сценарио: Грчев Мирослав
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
Соработник: Митровска Тонкица

снимател -- Теофил Башагиќ

Други соработници:

соработник -- Тонкица Митровска
сценограф -- Владимир Бороевиќ
шумови -- Миленко Дер
цртеж -- Мирослав Грчев
заднина -- Мирослав Грчев