< Назад

Ѓурѓовденски обичаи од Скопско

Производство: Етнолошки музеј - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 20 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1956

Содржина: Филмот е посветен на Ѓурѓовден, еден од најголемите верски празници чие празнување ја има генезата во пролетта, будењето на природата и обновувањето на животот. На падините на Скопска Црна Гора се протега селото Булачани, каде што ѓурѓовденските обичаи се негуваат и ден денес.

Автори:

Снимател: Дрнков Благоја
Монтажа: Ременар Јосип
Сценарио: Кличкова Вера

Други соработници:

стручен соработник -- Аница Петрушева, кустос
музика -- изворни напеви
музиката ја изведува -- Никола Цветковски; Атанас Колароски; Џавид Мамуд; Бајрам Сефер - Бузо; Рамадан Идриз
исполнителки на ѓурѓовденски песни од с. Булачани -- Перса Томева; Драгица Василева; Цвета Николова

Фотографии: