< Назад

Стоп

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Анимиран филм

Времетраење: 7 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1976

Содржина: Филмот е посветен на VI светска галерија на карикатури - Скопје '74, на тема „Стоп“. Неколку стотици карикатуристи од целиот свет со своите сатирични пораки укажуваат каде треба да застане човекот за да оди напред човештвото. Во филмот се користени карикатури од автори, учесници на VI светска галерија на карикатури.

Награди: 1976 ФЈДКФ, Београд, Златен медал Београд за режија на анимиран филм, Дарко Марковиќ 1976 МФФ, Оберхаузен, Диплома на официјалното жири за филм 1976 ФФ, Тузла, Награда за режија

Автори:


снимател: Теофил Башагиќ


Други соработници:

шумови -- Миленко Дер
музика -- Емерсон Лејк и Палмер, Осибиса
соработници -- Афродита Марковиќ; Тонкица Митровска; Милка Ковиловска; Владимир Бороевиќ; Славољуб Игњатовиќ; Анѓелко Миловиќ; Владимир Петков

Фотографии: