< Назад

Адак

Производство: Продукција Плус

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Eтнографски филм

Род: Документарен филм

Времетраење: 46 минути

Тип: Дигитална технологија

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 2003

Содржина: Во југоисточните делови на Македонија живее турска етничка група – Јуруци. Јуруците биле полуномадски племиња кои на Балканот se населиле од Анадолија кон крајот на 14 до средината на 16 век.Ги населиле планинските краишта на радовишко-штипскиот регион и сеуште се екстремно затворена етничка заедница. Обичајот АДАК, заветување кон СЕМОЌНИОТ, е всушност свадба на мало девојче, обичај практикуван во оваа традиционална заедница.

Автори: