< Назад

Денот на Ашуре

Производство: Продукција Плус

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Eтнографски

Род: Документарен филм

Времетраење: 27 минути

Тип: Дигитална технологија

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 2005

Содржина: Според верувањата традицијата за ашуре, стара со векови, започнува од денот кога се случува убиството на внукот на пророкот Мухамед, по име Хусеин во битката на местото наречено Кербела. Исто така овој ден го означува и спасувњето на бродот на Ное од големиот потоп, кој по спасувањето наредил да се зготви првото јадење наречено ашуре. Одбележувањето на овој ден трае два дена, првиот ден се колат курбаните а вечерта се готви ашурето, вториот ден се послужуваат и се раздаваат ашурето и приготвената храна.

Автори:

Продуцент: Цветковски Игор
Директор на фотографија: Јанкуловски Роберт