< Назад

Име си е име

Производство: 3X

Земја на потекло: Македонија

Жанр: патепис

Род: Документарен филм

Времетраење: 48 минути

Тип: Дигитална технологија

Звук: Да

Во боја: во боја

MM:

Година: 2010

Содржина: Документарен патеписен филм реализиран во Македонија од режисерот Сигурјон Еинарсон. Режисерот ги прикажува напорите на македонците во битката за својот идентитет, оспорен од соседната земја Грција. Самиот Еинарсон го истакнува своето мислење. Често во „офф“ се прашува себеси за „чудниот проблем“, да се принудува некој да се именува поинаку од тоа што посакува.

Награди: Награда од публика - Филмски Фестивал „Глобално будење“, Чикаго, САД, 2011

Автори:


Други соработници:

музика -- Мортен Харкет, Грахам Неш, Мум, Сигур Рос, Монте Негро, Кирил, Тоше Проески..