< Назад

Велковска Костадинка

Биографија: (Скопје, 3.07.1949 - ) Македонска филмска и театарска актерка. Во 1972 година дипломира глума на АДУ во Загреб и компаративна книжевност на филозофски факултет и почнува со работа во театарот „Марин Држик“ во Дубровник. Во 1974 година се вработува во сатиричниот театар „Јазовец“ каде одиграла илјада претстави. Во 1980 година започнува хуманитарна работа со центарот за рехабилитација во Загреб и учествува во уредувањето на неколку емисии на програмата на Хрватското радио.

Филмографија:

1985: Јазол ( Главна улога, )