< Назад

Тадиќ Љуба

Биографија: (Урошевац, 31.05.1929 - Белград, 28.10.2005) Српски театарски, филмски и тв актер. Студиите за глума ги завршил во 1953 година. Започнал во театарот „Јоаким Вујиќ“ во Крагуевац, но играл и во Драмски театар во Белград, Народниот театар во Белград, во Југославенски драмски театар, во Ателје 212 и во алтернативниот театар „Магаза“, кој го основал со сопругата во 1983 година. Дебитирал на филм во 1953 година. Изгради репутација на негативец а толкувал и важни историски ликови.

Филмографија:

1969: Време без војна ( Споредна улога, )