< Назад

Арнериќ Неда

Биографија: (Књажевац, 15.07.1953 - Белград, 10.01.2020) Филмска, театарска и телевизиска актерка. Неда Арнериќ дебитира на филм на 13 годишна возраст. Во текот на филмската кариера реализира голем број улоги како во југословенски, така и во копродукциски филмови. Добитник е на Сребрена арена на Филмскиот фестивал во Пула во 1977 година за улогата во филмот „Исправи се Делфина“. За истиот филм на режисерот Александар Ѓурчинов е наградена и со Наградата „Царица Теодора“ во Ниш.


Награди: 1977 ФЈИФ, Пула, Сребрена арена / „Исправи се Делфина“ 1977 ФФАО, Ниш, Награда „Царица Теодора“ за најдобра женска улога / „Исправи се Делфина“

Филмографија:

1969: Време без војна ( Главна улога, )
1972: Истрел ( Главна улога, )
1973: Татко (Колнати сме, Ирина) ( Главна улога, )
1977: Исправи се, Делфина ( Главна улога, )
1982: Јужна патека ( Главна улога, )