< Назад

Вуисиќ Павле

Биографија: (Белград, 10.7.1926 - Белград, 1.10.1988) Филмски и телевизиски актер. Студирал на Правниот факултет. Работел како новинар на Радио Белград. Филмската кариера ја започнал 1955 година. Неговиот опус брои над сто играни филма. Добитник е на Златната плакета „Арена“ на фестивалот во Пула во 1958 година. Во 1969 година ги доби Октомвриската награда на градот Белград, како и наградата „Цар Константин“ на фестивалот во Ниш. Во 1959 година е добитник на Седмојулската награда на СР Србија за филмска уметност, а подоцна и наградата „Славица“ за животно дело на фестивалот во Ниш.

Филмографија:

1967: Македонска крвава свадба ( Главна улога, )
1971: Црно семе ( Главна улога, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Главна улога, )
1971: Жед ( Главна улога, )
1980: Оловна бригада ( Главна улога, )
1985: Јазол ( Споредна улога, )