< Назад

Стојковски Петар - Бабец

Биографија: (Битола, 03.01.1931 - Битола, 15 јули 2010) Македонски актер и режисер. Како професионален актер настапувал во голем број претстави во Народниот театар во Битола. Добитник е на голме број награди и признанија. Бил иницијатор, уште во далечната 1968 год., за формирање и еден од основачите на Детскиот театар – Битола, кој во негова чест по неговата смрт го носи името Детски театар Петар Стојковски Бабец – Битола.

Филмографија:

1968: Планината на гневот ( Споредна улога, )
1970: Цената на градот ( Главна улога, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Споредна улога, )