< Назад

Катарина (Вучо) Оливера

Биографија: (Белград, 5.03.1940 - ) Српска актерка и пеачка. Во 1962 година добива постојан ангажман во Народниот театар во Белград, во претставата „Коштана“. Се здоби со голема популарност глумејќи во филмот „Собирачи на пердуви“, кој го освои Гран при на жирито на Меѓународниот филмски фестивал во Кан. После тоа, имаше меѓународна кариера. Живеела во Париз, Милано и Рим. Има глумено во повеќе од 30 филмски и телевизиски проекти. Заедно со актерството, таа градеше и музичка кариера.

Филмографија:

1968: Планината на гневот ( Главна улога, )