< Назад

Моловски Томе

Биографија: (1942 – 2018) Актер и организатор. Долгогодишен инспициент во Драмскиот театар од Скопје и учесник во продукцијата на голем број македонски играни филмови.

Филмови:
1985 ЈАЗОЛ, водач на снимање, игран, Вардар филм, Македонија филм, Градски кина Скопје
1991 ТЕТОВИРАЊЕ, водач на снимање, игран, Вардар филм, МРТВ
1993 МАКЕДОНСКА САГА, организатор, игран, ТФРЗ Пегаз, Вардар филм
1997 ЏИПСИ МЕЏИК, водач на снимање, Вардар филм, Триангл Скопје

Филмографија:

1971: Македонски дел од пеколот ( Споредна улога, )
1973: Татко (Колнати сме, Ирина) ( Споредна улога, )
1981: Црвениот коњ ( Споредна улога, )
1982: Јужна патека ( Споредна улога, )
1983: Виновник ( Главна улога, )
1984: Нели ти реков ( Споредна улога, )
1985: Опасна баба ( Организатор на снимање, )
1986: Среќна Нова ‘49 ( Соработник, )
1987: Хај-фај ( Споредна улога, )
1988: Викенд на мртовци ( Споредна улога, )