< Назад

Талески Владимир

Биографија: (Кичево, 7.03.1959 - ) Македонски актер. Се запишал на Филозофскиот факултет во Скопје, на отсекот психологија во 1977 година. Но, дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје како глумец, во 1983 година. Во 2000 година специјализирал театарска режија на Националната академија за театарска и филмска уметност во Софија, Бугарија.

Филмографија:

1982: Јужна патека ( Споредна улога, )
1987: Хај-фај ( Споредна улога, )
2000: Православната икона - монашката иконописна работилница во селото Јанковец ( Режија, )
2001: За светиот антиминс ( Режија, )
2002: Границите на Република Македонија ( Режија, )
2002: Доктор Илија Чулев ( Режија, )
2002: Такамот на македонската везилка ( Режија, )
2006: Тајната книга ( Споредна улога, )