< Назад

Адамич Бојан

Биографија: (Рибница, Словенија, 9.08.1912 - Љубљана, 3.11.1995 година) Словенечки композитор и диригент. По ослободувањето, го основал Танцовиот оркестар на Радио Љубљана и долги години бил негов диригент, композитор и аранжер. Беше особено плоден во областа на филмската музика. Компонирал музика за неколку стотици домашни и странски филмови. За својата работа има добиено многу награди.

Филмови: 1961 ПТИЦИ И РИБИ, диригент, документарен, Вардар филм 1961 ТВОЈОТ РОДЕНДЕН, диригент, краток игран, Вардар филм 1964 ПОД ИСТО НЕБО, диригент, игран, Вардар филм

Филмографија:

1959: Три Ани ( Музика, )
1959: Виза на злото ( Музика, )
1961: Сфинга ( Музика, )
1964: Кратовско злато ( Музика, )
1967: Мементо ( Музика, )