< Назад

Тијардовиќ Иво

Биографија: (Сплит, 18.09.1895 - Загреб, 19.03.1976) Хрватски композитор, писател и сликар. Учесник во Народноослободителната борба. Студирал музика во Сплит и во Виена, каде студирал и архитектура. Дипломирал на драмската школа во Загреб во 1922 година. Потоа работел како диригент и сценограф во Сплитскиот општински театар (1922–29) пред да се придружи на музичкиот оддел во Едисон Бел Пенкала во Загреб (1929–33). Како композитор се потпирал на фолклорот и на националниот музички израз.

Филмографија:

1957: Малиот човек ( Музика, )