< Назад

Палфи Ладислав

Биографија: (Суботица, 08.11.1924 - Скопје, 13.02.2008) Пијанист и автор на филмска и театарска музика. Од 1948 до 1966 година работи во Македонскиот народен театар како корепетитор и музички оформувач на голем број драмски престави. Работел како музички уредник во македонското Радио и Телевизија. Воедно бил и професор во Вишото музичко училиште во Скопје. Како автор на филмска музика, дебитира во 1951 година, со документарниот филм СВИЛЕН КОНЕЦ.

Филмографија:

1951: Свилен конец ( Музика, )
1954: IV Сојузно падобранско првенство ( Избор на музика, )
1954: Македонски тутун ( Музика, )
1957: Бунт на куклите ( Музика, )
1957: Сонце зад решетки ( Музика, )