< Назад

Велимировиќ Здравко

Биографија: (Цетиње, 11.10.1930 - Белград, 7.02.2005) Црногортски и југословенски режисер и сценарист. Дипломирал филмска и театарска режија на Академијата за театар, филм, радио и телевизија во Белград во 1954 година и филмска режија на Средното филмско училиште во Париз во 1957 година. Бил и професор по филмска режија и член на Академијата на науките и уметностите на Црна Гора. Покрај филмови, режирал и ТВ и радио драми. Добитник е на повеќе награди и признанија.

Филмографија:

1961: Твојот роденден ( Режија, )
1963: Невољите на покојникот К.К. ( Режија, )
1965: Lux Aeterna - вечна светлина ( Режија, Сценарио, )