< Назад

Павловски Аки

Биографија: (Атина, 16.02.1918 - Скопје, 18.12.1978) Еден од основоположниците на организираната македонска кинематографија и прв директор на „Вардар филм“. Бил и раководител на киното „Македонија“ во Битола и шеф на државните кина во Македонија.


Награди: 1950 Одликуван со Указ на Владата на НРМ / „Прв конгрес на КПМ“

Филмографија:

1949: I конгрес на КПМ ( Сценарио, )
1951: Филмски преглед бр. 27 ( Снимател, )