< Назад

Михиќ Гордан

Биографија: (Мостар, 19.09.1938 - Белград, 11.08.2019) Српски и југословенски сценарист. Михиќ ја почнал кариерата во 1960-те, работејќи како новинар во белградскиот весник „Борба“. Подоцна, станал редовен професор на Факултетот за драмски уметности во Белград, каде што предавал филмско сценарио. Михиќ е еден од најплодните југословенски сценаристи, а неговиот опус бележи над 100 филмски и телевизиски филмови и серии.


Награди: 1986 ФЈИФ Пула, Златна арена за сценарио /„Среќна нова ‘49“ 1986 Врњачка бања, Фестивал на филмско сценарио, Голем златен дукат за најдобро филмско сценарио / „Среќна нова ‘49“

Филмографија:

1986: Среќна Нова ‘49 ( Сценарио, )
2005: Контакт ( Сценарио, )