< Назад

Стрезовски Јован

Биографија: (Подгорци, Струшко,1931 - ) Поет, раскажувач, романсиер и филмски сценарист. Повеќе години бил управник на меѓународната литературна манифестација Струшки вечери на пезијата. Објавил повеќе збирки поезија, меѓу кои се: „Чекори во времето“, „Светулка“, и „Шепоти“; збирките раскази: „Последниот фишек“, „Зелени очила“; романите: „Дружината братско стебло“, „Луѓе со лузни“, и др. Ги пишува и сценаријата за македонскиои игран филм ВРЕМЕ, ВОДИ и за документарецот ГРАД НА ДВЕ ВОДИ.

Филмографија:

1966: Град на две води ( Сценарио, )
1980: Време, води ( Сценарио, )