< Назад

Чашуле Коле

Биографија: (Прилеп, 02.03.1921 - Скопје, 22.09.2009) Прозаист, драмски писател, есеист и филмски сценарист. Своето образование го стекнува во Битола, а подоцна во Белград. Повеќе години работел како дипломатски преставник на поранешна Југославија. Како филмски сценарист дебитира во 1947 година со документарниот филм ВО ИЗБОРИ ЗА НОВИ ПОБЕДИ. Автор е на драми, раскази и романи, меѓу кои: „Првите дни“ (раскази); „Горчила“, „Канадски фрагменти“, „Вомјази“ (романи); „Бразда“, „Црнила“ (драми) и др. Преведуван е на повеќе јазици.


Награди: 1948 Награда за сценарио од Министерството за просвета на НРМ / „Во избори за нови победи“

Филмови: 1963 ДЕВОЈКИТЕ ОД МАЛИ, текст, документарен, Вардар филм

Филмографија:

1947: Во избори за нови победи ( Сценарио, Редактор, )
1950: Пет години НРМ ( Сценарио, )
1961: Изморениот патник ( Сценарио, )
1961: Последни патувања ( Сценарио, )
1962: Тито меѓу нас ( Сценарио, )
1963: Невољите на покојникот К.К. ( Сценарио, )