< Назад

Теменугов (Мито) Димитар

Биографија: (Богданци, 1919 - Богданци, 17.09.2001) Учесник во НОБ и делегат на Првото заседание на АСНОМ. Бил политички комесар на Струмичкиот партизански одред. По Ослободувањето бил пратеник во Собранието на НР Македонија, а во април 1950 година е назначен за министер за земјоделство. Автор е на повеќе книги во кои го опишува животот на Богданци, Гевгелија и Дојран во НОБ и после тоа.

Филмографија:

1974: Богданци ( Сценарио, )