< Назад

Гилевски Паскал

Биографија: (Сетома, Костурско, 1.07.1939 - ) Македонски поет, раскажувач, романисер, есеист, критичар и преведувач. По Граѓанската војна во Грција, од 1948 до 1956 година живеел во Унгарија, а потоа се преселил во Скопје. Завршил прв степен на Академијата за ликовни уметности во Белград, како и Филозофски факултет во Скопје. Работел како ликовен рецензент во весниците „Нова Македонија“ и „Вечер“. Гилевски е член на Унгарската академија на науките и уметностите, Македонскиот ПЕН центар и на Друштвото на писателите на Македонија (од 1970 година).

Филмографија:

1979: Глава ( Сценарио, )