< Назад

Јериниќ Бранислав

Биографија: (Крагуевац, 20.03.1932 - Белград, 27.06.2006) Српски актер и доајен на српскиот театар. Дипломирал на Академијата за театарска уметност во Белград, во 1954 година. Бил член на ансамблот на Народниот театар во Белград, а настапувал и во „Ателје 212“, „Театар Звездара“ и на алтернативни белградски сцени. Има забележителни улоги во неколку филмови, ТВ драми и серии. Добитник е на голем број награди.

Филмографија:

1968: Планината на гневот ( Главна улога, )