< Назад

Плеша Бранко

Биографија: (Кисељак, Србија, 6.03.1926 - Белград, 8.06.2001) Српски театарски и филмски актер. Дипломирал на Националната школа за глума во Загреб и на Академијата за театарска уметност во Белград. Во 1947 година се сели во Југословенскиот драмски театар во Белград, каде доживеал целосна афирмација. Предавал на Академијата за уметности во Нови Сад.

Филмографија:

1957: Малиот човек ( Главна улога, )