< Назад

Јаневски Јордан

Биографија: (1933 - 1999) Филмски работник - тон-снимател. Основно и средно-техничко образование завршува во родниот град. Во 1950 година почнува да работи во „Вардар филм“, каде што останува да работи сè до своето пензионирање во 1991 година. За професијата тон-снимател стручно се оспособува низ работата на филмовите што ги реализира младата македонска кинематографија, а потврда за својот квалитет добива на Фестивалот на југословенскиот документарен и кусометражен филм, Белград '92, каде за тонска обработка на филмот „Огнена бригада“е добитник на наградата Златен медал Белград. Неговата филмографија (127 единици) би била побогата доколку се земе предид неговиот ангажман како асистент тон-снимател во почетокот на македонското филмско производство и работата надвор од матичната институција „Вардар филм“.


Награди: 1982 ФЈДКФ, Белград, Златен медал - Белград за најдобра тонска обработка / „Огнена бригада“

Филмографија:

: Охридски културни и природни богатства ( Тон, )
1959: Виза на злото ( Асистент тон снимател, )
1959: Обнова на Охридската архиепископија ( Тон, )
1960: И морето сонува ( Тон, )
1960: Страв ( Тон, )
1960: Преку води преку земји ( Тон, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Тон, )
1961: Мирно лето ( Асистент тон снимател, )
1961: 11 Oктомври 1941-1961 ( Тон, )
1961: 13 Ноември 1961 ( Тон, )
1961: Сфинга ( Тон, )
1961: Изморениот патник ( Тон, )
1961: Последни патувања ( Тон, )
1962: Напуштени олтари ( Тон, )
1962: Охридска пастрмка ( Тон, )
1962: Вибрациони мотори ( Тон, )
1962: Шампиони на водните пространства ( Тон, )
1962: Хајка ( Тон, )
1962: Тито меѓу нас ( Тон, )
1962: Страдни од вода - страдни за вода ( Тон, )
1962: Тито меѓу младината ( Тон, )
1962: Стихија ( Тон, )
1962: Бараме леб ( Тон, )
1963: Скопски репортер бр. 1 ( Тон, )
1963: Скопски репортер бр. 2 ( Тон, )
1963: Ехото на мојот град ( Тон, )
1963: Замрзнато езеро ( Тон, )
1963: Катастрофа, страдања, надежи ( Тон, )
1963: Василие Поповиќ - Цицо ( Тон, )
1963: Македонија 1942 ( Тон, )
1963: За нови достигања ( Тон, )
1964: Скопски репортер бр. 4 ( Тон, )
1964: Скопски репортер бр. 6 ( Тон, )
1964: Проштевање ( Тон, )
1964: Додека владееше оризот ( Тон, )
1964: Поетот изгнаник ( Тон, )
1965: Денови на искушение ( Тон, )
1965: Григор Прличев ( Тон, )
1965: Животот во рацете на секундата ( Тон, )
1965: Од ден во ден ( Тон, )
1965: Весници, весници ( Тон, )
1966: До победата и по неа ( Тон, )
1966: Мала скопска хроника ( Тон, )
1966: Охридскиот светилник - Климент Охридски ( Тон, )
1966: Малон ( Тон, )
1967: Македонска крвава свадба ( Тон, Монтажа на тон, )
1967: Луѓе и фасади ( Тон, )
1967: Патека ( Тон, )
1967: Лифт горе, лифт долу ( Тон, )
1968: Писмо од Скопје ( Тон, )
1968: Довикување на пролетта ( Тон, )
1968: По пат одам, за пат прашам ( Тон, )
1968: Дебар 1967 ( Тон, )
1968: ХЦ „Глобочица“ ( Тон, )
1968: Споменик ( Тон, )
1968: Прилепски хидросистем ( Тон, )
1969: Републиката во пламен ( Тон, Монтажа на тон, )
1969: Свилен конец ( Тон, )
1969: Хомо Апсурдикус ( Тон, Монтажа на тон, )
1970: Свадба на Шарпланинецот ( Тон, Избор на музика, )
1970: Време за човекот ( Тон, )
1970: Надевај се додека дишеш ( Тон, )
1971: Црно семе ( Тон, Монтажа на тон, )
1972: Град на човечко препознавање ( Тон, Монтажа на тон, )
1972: 11 Октомври, фабрика за заварени цевки и профили ( Тон, )
1973: Гоце Делчев ( Тон, Монтажа на тон, )
1973: Луѓе зад планината / Кичево 1971 ( Тон, )
1974: Гоцев ден ( Тон, )
1974: Богданци ( Тон, )
1974: VI Конгрес на СКМ ( Тон, )
1974: Зимски центри во Македонија ( Тон, )
1974: Рацин ( Тон, Монтажа на тон, )
1974: Оган ( Тон, Монтажа на тон, )
1974: Попова Шапка - Инекс ( Тон, )
1975: Јад ( Тон, Монтажа на тон, )
1975: Кочо Солев Рацин ( Тон, Монтажа на тон, )
1975: Вива ла музика ( Тон, )
1975: Леополд Седар Сенгор ( Тон, )
1975: Слава на животот ( Тон, )
1975: Кој век минува надвор деца ( Тон, )
1975: 11 Октомври / Вода, вода ( Тон, )
1976: Феникс ( Тон, )
1976: Фазил Хисни Дагларџа ( Тон, )
1976: Козите ... и друго по десет години ( Тон, )
1976: Еугенио Монтале ( Тон, )
1976: Лазар Личеноски - серија портрети ( Тон, )
1976: Во својот град ( Тон, )
1976: Шестиот играч ( Асистент тон снимател, )
1976: Amen Siam But Roma ( Тон, )
1976: Кајак ( Тон, )
1976: Ден кога се проштева ( Тон, )
1977: Пресуда ( Тон, Монтажа на тон, )
1977: Радост ( Тон, )
1977: Нов живот ( Тон, )
1977: Црн бор ( Тон, )
1977: Градежно претпријатие „Маврово“ ( Тон, Монтажа на тон, )
1977: Тулгеш ( Тон, Монтажа на тон, )
1978: Џафра ( Тон, )
1978: ХЕ Шпиље ( Тон, Монтажа на тон, Избор на музика, )
1979: Последниот прозорец ( Тон, )
1979: Добро ни дојде ( Тон, )
1979: Рафаел Алберти ( Тон, )
1979: Ежен Гилвик ( Тон, )
1979: Глава ( Тон, Монтажа на тон, )
1980: Рака ( Тон, )
1980: Оловна бригада ( Тон, Монтажа на тон, )
1981: Црвениот коњ ( Тон, )
1982: Мостови - Струшки вечери на поезијата ( Тон, )
1982: Огнена бригада ( Тон, )
1982: Вангел Наумовски ( Тон, Монтажа на тон, )
1982: Врати на бескрајот ( Тон, )
1983: Пат за умор ( Тон, )
1983: Ликвидатор ( Тон, Монтажа на тон, )
1983: Виновник ( Тон, )
1984: Црно во црно ( Монтажа на тон, )
1984: Попова Шапка ( Тон, )
1984: Фрески и икони во Македонија ( Тон, )
1984: Aрхитектурата во Македонија од IV до XVII век ( Тон, )
1985: Ангроинженеринг ( Тон, )
1985: Опасна баба ( Тон, Монтажа на тон, )
1986: Напред - назад ( Тон, )
1986: Среќна Нова ‘49 ( Тон, Монтажа на тон, )
1986: Манастир ( Тон, )
1986: Агрокомбинат „Тиквеш“ Кавадарци ( Тон, )
1987: Апартман ( Тон, )
1987: Хидромелиоративен систем „Брегалница“ ( Тон, Монтажа на тон, )
1987: Хидромелиоративен систем „Пелагонија“ ( Тон, )
1988: (Нај)тешкото ( Тон, )
1988: Пчеларник ( Тон, )
1988: Хидромелиоративен систем „Мантово“ - Радовиш ( Тон, )
1988: Хидромелиоративен систем „Струшко поле“ ( Тон, )
1989: Пелистер ( Тон, )
1989: Маркови кули ( Тон, )
1989: Национален парк Пелистер ( Тон, )
1990: Галичица ( Тон, )
1991: Тетовирање ( Тон, )