< Назад

Лазаров Рибар Маја

Биографија: (Ниш, 29.10.1923 - Белград, 14.06.1972) Една од пионерките на југословенската монтажа. Таа е монтажер на првиот југословенски игран филм „Славица“ од 1947 година. Соработувала со Вјекослав Африќ, Радош Новаковиќ, Владан Слијепчевиќ и др. режисери.

Филмографија:

1957: Малиот човек ( Монтажа, )
1960: Сонце на младоста ( Монтажа, )
1960: Шарпланинецот Мургош ( Монтажа, )
1961: Мирно лето ( Монтажа, )
1967: Каде по дождот ( Монтажа, )
1967: Мементо ( Монтажа, )
1969: Време без војна ( Монтажа, )