< Назад

Митевска Стругар Теона

Биографија: (Скопје, 14.03.1974 - ) Македонска режисерка, сценарист и продуцент. Дипломира графички дизајн, а подоцна студира на филмската програма М.Ф.А на Tisch School of Arts, при Универзитетот Њујорк. Беше уметнички дизајнер за компании како Saatchi&Saatchi. Заедно со нејзиниот брат и сестра, ја основаа продукцентската компанија „Sisters and Brother Mitevski“.


Награди: КАКО УБИВ СВЕТЕЦ Во конкуренција за Тигар (Ротердамски филмски фестивал), во конкуренција за најдобар Европски филм, Меѓународен филмски фестивал во Линц, 2004

Филмови: 2002 АМЕР ВО АМЕРИКА (документарен)

Филмографија:

2000: Вета ( Режија, Сценарио, )
2004: Како убив светец ( Режија, Продуцент, Сценарио, )
2007: Јас сум од Титов Велес ( Режија, Сценарио, )