< Назад

Тозија Љупчо

Биографија: (Скопје, 1947 - Скопје, 09.01.2018) Македонски режисер, директор на Македонската радиотелевизија и амбасадор во Италија. По завршувањето на Академијата за театар и филм во Загреб во 1974, тој речиси целиот професионален ангажман го поминал во Македонската радиотелевизија, сè до 2005 кога бил поставен за вонреден и ополномоштен амбасадор на Македонија во Италија. Бил автор, режисер, уредник на редакции до извршувањето задачи како директор и главен и одговорен уредник на МТВ од 2002 до 2005. Потписник е на голем број телевизиски емисии, театарски претстави и документарни филмови.

Филмографија:

2000: Желба по глината ( Режија, )
2002: Каменот тежи на своето место ( Режија, )