< Назад

На двата брега на Вардар

Производство: Vyrobil Dokumentarni film-Praha; УФУС Филм-Београд

Жанр: Репортажа

Род: Документарен филм

Времетраење: 38 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1959

Содржина: Репортажа за градот на двата брега на реката Вардар, за Скопје, кој забрзано се гради и индустријализира и добива физиономија на метропола. Камениот мост ги поврзува двата брега на Вардар, односно Старата чаршија и плоштадот „Маршал Тито“ и претставува една од најфреквентните сообраќајни артерии во градот.

Автори:

Асистент на режија: Недков Кочо
Помошник на режија: Јаневски Славко

режија –- Еман Канера
сценарио –- Еман Канера
снимател –- Мила Трешнак
монтажа –- Јозеф Пејсар
тон –- Јозеф Франек
продуценти –- Здењек Новак, Никола Курилиќ
музика –- Мирослав Куба
асистент на снимателот -- Јован Нечиќ