< Назад

Роза

Производство: Бирарија филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 17 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2000

Содржина: Роза Мојсовска е родена во 1966 година во Скопје. Од шестмесечна возраст па се до деветтата година е лекувана во болницата Бањица во Белград, каде безуспешно е оперирана седум пати. Лекарите нејзината болест ја дијагностицирале како Arthrogripozis Multiplex Congenita, status post operativa. Болеста оставила трајни последици – инвалидитет 100%. Од 1976 па сè до денес престојува во заводот за рехабилитација во Бања Банско – Струмица. Физичката болка не го срушила духот на оваа девојка од скопската населба Карпош 3. Роза Мојсовска има издадено збирка поезија „Во прегратките на Исус”, во 1977 год. Учесник е на неколку групни ликовни изложби, а има и две самостојни во Струмица, во 1995 и 1998 година…

Автори:

Продуцент: Арсовски Миле
Директор на фотографија: Димевски Дејан
Монтажа: Дулев Блаже
Сценарио: Миневски Блаже