< Назад

Музејот - сеќавања на македонската борба

Производство: XXX3D

Земја на потекло: Македонија

Жанр: репортажа

Род: Документарен филм

Времетраење: 57 минути

Тип: Дигитална технологија

Звук: Да

Во боја: во боја

MM:

Година: 2012

Содржина: Запознавање со „Музејот на жртвите на комунизмот“, од идеја до реализација, и неговото отворање. Посебен осврт е дадсен на историјата на македонскиот народ и неговата борба за самостојност и државност. Нарацијата го опфаќа периодот од османлиското владеење и револуционерите од Илинденското востание, потоа, Балканските, Првата и Втората Светска војна, се до жртвите на комунизмот. Во филмот зборуваат личности од политиката, дипломатијата, науката и културата.

Автори:


Други соработници:
музика -- Марјан Нечак