< Назад

Андоновски Кирил

Биографија: (Пехчево, 15.07.1942 - ) Театарски и филмски глумец. Академија за театар, филм, радио и телевизија завршил во Белград. Од 1969 година па се до пензионирањето во 2007, работи во Македонскиот народен театар. Во 2008 година ја добива наградата за животно дело на театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп.

Филмографија:

1982: Мистериозниот предмет ( Актер, )
1985: Јазол ( Споредна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Споредна улога, )