< Назад

Донева Вукосава

Биографија: (Струмица, 22.02.1935 - Сиднеј, Австралија, 07.06.2016) Театарска, филмска и телевизиска актерка, поетеса и преведувач.
Завршила Филозофски факултет во Скопје. Член е на Македонскиот народен театар е од 1953 до 1988 година. Во периодот од 1970 до 1976 година е ангажирана и на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Во 1976 година е добитник на наградата „13 Ноември“.

Филмографија:

1961: Мирно лето ( Споредна улога, )
1967: Македонска крвава свадба ( Споредна улога, )
1967: Мементо ( Споредна улога, )
1969: Време без војна ( Споредна улога, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Споредна улога, )
1987: Хај-фај ( Главна улога, )