< Назад

Богдановски Русомир

Биографија: (Ниш, 1948 - ) Драмски писател, филмски и театарски сценарист. Во 1972 година дипломира драматургија на Академијата за театар, филм, радио и телевизија во Белград. Магистрира на Факултетот за драмски уметности во Белград со трудот „Комични драмски форми во македонските обреди и обичаи за време на некрстените денови“. Работел како драматург и уредник на редакцијата за драмска програма на МТВ. Сега е професор по филмско и ТВ сценарио на Факултетот за драмски уметности во Скопје.

Филмови: 1972 ПРАКТИЧНА ЖЕНА, сценарио, Дунав филм, Белград

Филмографија:

1984: Нели ти реков ( Сценарио, )
1993: Светло сиво / Прекрасен свет ( Главна улога, )
1999: Време, живот ( Сценарио, )