< Назад

Поповиќ Василие - Цицо

Биографија: (Скадар, 12.02.1914 – Скопје, 10.12.1962) сликар, карикатурист и сценограф, еден од основоположниците на сценографијата во Македонскиот народен театар.
Василие Поповиќ - Цицо е дизајнер на грбот на НР Македонија, врз кој во голема мера се темели и денешниот грб.

Филмографија:

1957: Бунт на куклите ( Сценографија, )
1957: Подарок од веселиот молер ( Сценографија, )
1958: Мис Стон ( Сценографија, )