< Назад

Бунт на куклите

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Слободна тема

Род: Краток игран филм

Времетраење: 18 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1957

Содржина: Детскиот сон е фантастичен. Детето си игра со оловни војници, сонува и се поистоветува со нив, при што ги заборава детските игри и другарството. Во сонот куклите, здружени, се побунуваат против детето и го победуваат. Детето се буди и сфаќа дека другарството и детската игра со ништо не можат да се заменат.

Автори:

Директор на фотографија: Петковски Љубе
Сценарио: Петковски Љубе
Сценографија: Поповиќ Василие - Цицо
Главна улога: Рубен Емил
Асистент снимател: Гаиќ Душан
Асистент тон снимател: Паковски Глигор

Улоги:
Снежана Велкова -- девојчето

Други соработници:
кореограф -- Ѓорѓи Македонски
асистент снимател -- Васе Василевски
светло -- Трајче Саздов
изведувач -- Диме Шумка
музиката ја изведува -- Скопската филхармонија
диригент -- Кирил Спировски
маскер -- Ивица Бенчиќ
организатор на снимање -- Александар Кировски
учествуваат -- членови на Балетот при Скопскиот народен театар

Фотографии: