< Назад

Петковски Љубе

Биографија: (Скопје, 4.12.1924) Филмски работник, еден од филмските сниматели-доајени во Македонија. По завршувањето гимназија, се запишува на студии на Високата филмска школа во Белград. Одреден период поминува во „Јадран филм“ - Загреб и на студиски престој во Франција и Источна Германија. Од 1947 до 1983 година работи во продуцентската куќа „Вардар филм“ - Скопје, а потоа добива статус на слободен филмски работник. Во филмската продукција се појавува и како автор и коавтор на неколку филмски сценарија. Добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои: Златна арена за камера во филмот ЈАД на Филмскиот фестивал во Пула (1975), Краковски змеј на Меѓународниот фестивал на кратки филмови во Краков (1979) за филмот ГОЛГОТА, Голема златна статуета Милтон Манаки за животно дело, Награда „13 Ноември“ на градот Скопје, републичката награда „11 Октомври“ и др.


Награди: 1950 Одликување со Указ на Владата на НРМ / „Народна техника“ 1955 Јубилејна плакета по повод 10 годишнина на југословенската кинематографија 1955 ФЈИФ, Пула, „Вјесник у среду“ и градот Пула доделуваат плакета / „Волча ноќ“ 1965 Јубилејна плакета по повод 20 годишнината на југословенската кинематографија 1970 Републичка награда 11 Октомври за снимателска работа / „Време без војна“ 1975 13 Ноември - награда на градот Скопје / „Јад“ 1980 ФЈДКФ, Белград, повелба „Милтон Манаки“ за посебни заслуги и траен придонес 1988 Советот на фестивалот „Милтон Манаки“, Битола, Голема златна статуетка „Милтон Манаки“ за траен придонес во развојот на македонското и југословенското снимателско творештво

Филмови: 1962 ПРЕСМЕТКА, директор на фотографија, игран, Авала филм Белград 1963 НЕВЕСИЊСКА ПУШКА, директор на фотографија, игран, Јадран филм Загреб 1972 КАКО ДА СЕ УМРЕ (KAKO UMRETI) директор на фотографија, игран, Косово филм Приштина

Филмографија:

1948: Филмски преглед бр. 3 ( Снимател, )
1948: Филмски преглед бр. 4 ( Асистент снимател, )
1948: Филмски преглед бр. 7 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 8 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 9 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 11 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 12 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 13 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 15 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 21 ( Снимател, )
1950: Народна техника ( Снимател, )
1950: Памук од задружните полиња ( Снимател, )
1951: Културен живот во Македонија ( Снимател, )
1951: Филмски преглед бр. 25 ( Снимател, )
1952: Фросина ( Асистент снимател, )
1953: Преспа ( Снимател, )
1953: Приказна за човекот и овците ( Снимател, )
1953: Европа ( Снимател, )
1954: Охрид ( Снимател, )
1954: IV Сојузно падобранско првенство ( Режија, Снимател, Сценарио, )
1954: Илинден 1903 ( Снимател, )
1954: Македонски тутун ( Снимател, )
1955: Ритам и звук ( Снимател, )
1955: Стара чаршија ( Снимател, )
1955: Галичка свадба ( Снимател, )
1955: Волча ноќ ( Директор на фотографија, )
1955: Дервиши ( Снимател, )
1955: Десет години слободен мај ( Снимател, )
1956: Катастрофа во Маврово ( Снимател, )
1956: Распламтени факли ( Снимател, )
1956: По трагите на катастрофата во Маврово ( Снимател, )
1956: Птиците доаѓаат ( Снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 1 ( Снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 4 ( Снимател, )
1957: Средновековни фрески во Македонија ( Снимател, Сценарио, )
1957: Во стариот крај ( Снимател, )
1957: Бунт на куклите ( Директор на фотографија, Сценарио, )
1958: Мис Стон ( Асистент снимател, )
1959: Дневникот на еден клас ( Снимател, )
1959: По врвиците на слободата ( Снимател, )
1959: Младич со ружа ( Снимател, )
1959: Претседателот Тито се врати во земјата ( Снимател, )
1959: Трет конгрес на СКМ ( Снимател, )
1959: Дубровски ( Асистент снимател, )
1960: Фабрика за фрижидери „Битола“ ( Снимател, )
1960: Мелиорации во кумановска околија ( Снимател, )
1960: Први Мај 1960 ( Снимател, )
1961: 11 Oктомври 1941-1961 ( Снимател, )
1961: Солунските атентатори ( Директор на фотографија, )
1961: Последни патувања ( Снимател, )
1961: 13 Ноември 1961 ( Снимател, )
1961: Изморениот патник ( Снимател, )
1961: Мирно лето ( Директор на фотографија, )
1962: Тито меѓу младината ( Снимател, )
1962: Бараме леб ( Снимател, )
1963: Василие Поповиќ - Цицо ( Снимател, )
1963: Културно богатство во урнатини ( Снимател, )
1963: Скопски репортер бр. 3 ( Снимател, )
1964: Проштевање ( Снимател, )
1964: Кратовско злато ( Снимател, )
1964: Полошки огнови ( Снимател, )
1964: Скопје '63 ( Снимател, )
1965: Григор Прличев ( Снимател, )
1965: Охридските трубадури ( Снимател, )
1965: Предизборни разговори ( Снимател, )
1965: Насмевнете се, молам ( Снимател, )
1966: Венчавка на една фотографија ( Снимател, )
1966: Хроника на злетовските рудници ( Снимател, )
1966: До победата и по неа ( Директор на фотографија, )
1967: Лето господово ( Снимател, )
1968: Споменик ( Директор на фотографија, )
1968: По пат одам, за пат прашам ( Снимател, )
1969: Време без војна ( Директор на фотографија, )
1969: Magna Carta Libertatum (Документи за и против нашето време) ( Снимател, )
1970: Стакларница ( Снимател, )
1970: Мелиорации ( Снимател, )
1970: Битолско поле ( Снимател, )
1970: Струшко поле ( Снимател, )
1971: Жед ( Директор на фотографија, )
1971: Црно семе ( Директор на фотографија, )
1973: Гоце Делчев ( Снимател, )
1973: Илинденски денови ( Снимател, )
1974: Гоцев ден ( Снимател, )
1975: Јад ( Директор на фотографија, )
1976: Лазар Личеноски - серија портрети ( Снимател, )
1976: Вранештица ( Снимател, )
1976: Козите ... и друго по десет години ( Снимател, )
1977: Фаулбал ( Сценарио, )
1977: Никола Мартиноски ( Снимател, )
1977: Тулгеш ( Снимател, )
1977: Фабрика за акумулатори „Злетово“ ( Снимател, )
1977: Винојуг ( Снимател, )
1978: Побрзај, полека ( Снимател, )
1978: Подмолна сила ( Снимател, )
1979: Голгота ( Снимател, )
1980: Најдрагиот учител ( Снимател, )
1980: Време, води ( Директор на фотографија, )
1982: Јужна патека ( Директор на фотографија, )
1982: Студенчица ( Снимател, )
1984: Гостивар вчера и денес ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Струмица“ ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Тиквеш“ ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Брегалница“ ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Пелагонија“ ( Снимател, )
1988: Хидромелиоративен систем „Струшко поле“ ( Снимател, )

Награди: