< Назад

Илинден 1903

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 17 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1954

Содржина: Подготовките за востанието на македонскиот народ во 1903 г. против ропскиот живот во прангите на Отоманската Империја. Приказ на историските места и личности.

Автори:

Режија: Недков Кочо
Снимател: Петковски Љубе
Сценарио: Недков Кочо
Сценографија: Шумка Диме
Организатор на снимање: Султански Живко

Други соработници:

текст -- Димитар Митрев
диригент -- Трајко Прокопиев
музиката ја изведува -- Симфонискиот оркестар на Македонската филхармонија
асистент снимател -- Благоја Прличков
светло -- Димче Маленков

Фотографии: