< Назад

Никола Мартиноски

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 18 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1977

Содржина: Портрет на истакнатиот македонски ликовен уметник Никола Мартиноски (1903-1973) кој во нашиот ликовен живот го донесе експресионизмот како нов ликовен правец. Преку фотоси, документи и ликовни дела е презентиран животниот и творечки пат на овој познат сликар.

Автори:

Снимател: Петковски Љубе
Асистент снимател: Стојков Слободан
Организатор на снимање: Ацевски Стеван - Стевче

Фотографии: