< Назад

Црвенковски Стево

Биографија: (Скопје, 18.3.1947 - 2.2.2004) Филмски режисер. Дипломира филмска режија на Академијата за театар, филм, радио и телевизија во Белград. Бил вработен во „Вардар филм“ каде што во одреден период е директор на оваа продуцентска куќа. Од осамостојувањето на Македонија како држава, активен е во политиката и носител на јавни и државнички функции.

Филмографија:

1977: Никола Мартиноски ( Режија, )
1977: Винојуг ( Режија, )
1982: Јужна патека ( Режија, Сценарио, )
1984: Нели ти реков ( Режија, )
1989: Оплакување Христово ( Режија, )
1989: Успение ( Режија, )