< Назад

Младич со ружа

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 13 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1959

Содржина: Филмот е колаж од фотографии за животот на едно момче, печатарски работник, кое од најраните денови влегува во членството на СКОЈ и КПЈ и за нивните идеи го дава и својот живот, заедно со својата девојка. На прославите на Први мај, момчето Коста носел ружа во реверот на палтото. Затоа другарите го викале „момчето со ружа“.

Награди: 1959 ФЈИФ, Пула, Златна плакета

Автори:


Други соработници:

асистент снимател -- Васе Василевски
организатор на снимање -- Димче Марковски

Фотографии: