< Назад

Ѓорѓевиќ Пуриша

Биографија: (Чачак, 6.05.1924 - ) Српски филмски режисер и сценарист. Пред Втората светска војна, бил член на СКОЈ. Започнал да работи како новинар во „Политика“ во 1946 година. Од 1947 година работел во „Филмски новости“ како монтажер, а подоцна и како режисер на документарен филм. Има снимено околу 50 кратки и 20 играни филмови. Автор е на десет романи.


Награди: 1959 ФЈИФ Пула, Златна плакета / „Младич со роза“

Филмографија:

1959: Дневникот на еден клас ( Режија, Сценарио, )
1959: Младич со ружа ( Режија, Сценарио, )
1963: Скопје, 26.7.1963 ( Соработник, )
1964: Школски распуст ( Сценарио, )