< Назад

Темелковски Петар

Биографија: (Богомила, 25.11.1946 - ) Театарски, филмски и телевизиски актер. Непосредно по завршувањето на Театарската академија во Софија, Петар Темелковски почна да настапува на сцената на Македонскиот народен театар во 1973. Во 1975 година стана член на Драмскиот театар во Скопје. Има добиено Стериина награда на Театарските игри во Нови Сад, како и Златен венец на малите и експериментални сцени во Сараево.


Награди: 1976 ФЈИФ, Пула, Диплома за актер - дебитант / „Најдолгиот пат“

Филмографија:

1976: Најдолгиот пат ( Главна улога, )
1980: Време, води ( Споредна улога, )
1993: Македонска сага ( Главна улога, )
1998: Збогум на 20-тиот век ( Главна улога, )
2000: Вета ( Актер, )
2002: Вампирџија ( Главна улога, )
2006: Тајната книга ( Споредна улога, )