< Назад

Петрушевски Иван Ванчо

Биографија: (Скопје, 19.04.1951 - Скопје, 25.08.2018) Македонски актер.
Веднаш по завршувањето на Високата музичка школа во Скопје, отсек за актерски кадри, во 1975 година се вработил во Драмскиот театар во Скопје, каде неговиот талент дошол до израз веќе во првата претстава „Ослободување на Скопје“ од Душан Јовановиќ. Исто така, учествувал во голем број радио-драмски проекти, телевизиски драми, серии, филмови итн.

Филмографија:

1977: Пресуда ( Споредна улога, )
1983: Виновник ( Главна улога, )
1986: Среќна Нова ‘49 ( Споредна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Главна улога, )
1999: Време, живот ( Споредна улога, )
2003: Битолски лакрдии ( Актер, )
2007: Патувања со рабробус ( Актер, )