< Назад

Манчевски Милчо

Биографија: (Скопје, 18.10.1959) Филмски режисер и сценарист. Студира на Филозофскиот факултет во Скопје историја на уметноста и археологија, потоа заминува во САД и во 1983 година дипломира на Факултетот за филм и фотографија на Универзитетот во Јужен Илиноис. Покрај приложената филмографија, Манчевски е автор на книгата „Духот на мајка ми“, издадена во Њујорк, на текстови за бендот Бастион, сценарија за музички спотови и реклами, а се појавува и како актер во неколку кусометражни филмови, во два македонски играни филма и во една театарска претстава. Од 1985 до 1991 г. работи во Њујорк како камерман на документарни и наменски филмови, потоа како монтажер на документарци, асистент-сценарист за индустриски видеа, асистент-осветлител и помошник-режисер на спотови. Од 1994 соработува како режисер на проекти за сите седум холивудски студија. Во 1995 година Кинотеката на Болоња, Италија, ја организира првата ретроспектива на Манчевски. Добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои: за филмот ПРЕД ДОЖДОТ, номинацијата за најголемата филмската награда Оскар за најдобар филм од странско говорно подрачје, наградата Златен лав за најдобар филм на Фестивалот во Венеција, потоа наградата Златен Чарли на Фестивалот во Монс, Белгија, како и Гран при на Фестивалот на фестивалите во Петроград. За филмот ПРЕД ДОЖДОТ, Милчо Манчевски е добитник на наградата 11 Октомври и на уште многу други награди и признанија за својот ангажман во филмската уметност.


Награди: 1985 Алтернативи, Белград, Најдобар експериментален филм / 1.72 1992 МТВ, Најдобар рап видео / „Тенеси“ 1993 Вилиџ воис, Најдобар видео - второ место / „Тенеси“ 1994 Ролинг Стоун магазин, Еден од стоте најдобри музички спотови во историјата / „Тенеси“ 1994 Билбоард видео за нов и поп-рок музичар / „Тенеси“ 1994 МФФ, Венеција, Златен лав за најдобар филм / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Венеција, ФИПРЕСЦИ (Награда на критиката) /„Пред дождот“ 1994 МФФ. Венеција, УНИЦЕФ / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Венеција, Премио Чинемавенире / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Венеција, Прва награда на публиката / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Венеција, Ролинг Венис, награда од градот Венеција / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Венеција, Златно лавче, награда на италијанските студенти / “„Пред дождот“ 1994 МФФ, Венеција, Награда од Меѓународната католичка организација за филм / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Венеција, Награда на Кодак за најдобар дебитантски филм / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Сао Паоло, Награда на публиката за најдобар филм / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Порторико, Награда на жирито за најдобар филм / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Порторико, Награда на публиката за најдобар филм / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Порторико, Најдобар режисер / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Порторико, Најдобар дебитантски филм / „Пред дождот“ 1994 МФФ, Стокхолм, Најдобар дебитантски филм / „Пред дождот“ 1995 МФФ, Монс, Белгија, Златен Чарли / „Пред дождот“ 1995 МФФ, Санкт Петерсбург, Гран при / „Пред дождот“ 1995 МФФ Бургос, Шпанија, Најдобар филм / „Пред дождот“ 1995 МФФ, Горица, Најдобро сценарио / „Пред дождот“ 1995 МФФ, Филм Форум, Братислава, Најдобар филм / „Пред дождот“ 1995 МФФ, Пантелериа, Италија, Награда на Унеско / „Пред дождот“ 1995 МФФ, Варшава, Награда на публиката / „Пред дождот“ 1995 МФФ, Австрија, Награда на Католичката филмска комисија / „Пред дождот“ 1995 Давид ди Донателло специјална награда за не-италијански филм / „Пред дождот“ 1995 Шведски филмски институт, Златна бубачка за најдобар странски филм / „Пред дождот“ 1995 Номинација за Оскар за најдобар странски филм / „Пред дождот“ 1995 Државна награда “11 Октомври“ / „Пред дождот“ 1996 Independent Spirit, Најдобар странски филм / „Пред дождот“

Филмови: 1978 ПОЈАДОК, сценарио, ко-режисер, кусометражен 1980 СРЕДА НАУТРО ВО ПЕТ ЧАСОТ КОГА ДЕНОТ ЗАПОЧНУВА, сценарио, режија, кусометражен 1980 РАБОТНИЧКАТА КЛАСА ОДИ ВО РАЈОТ, сценарио, режија, кусометражен 1980 ХРИСТИЈАНСТВО ЗА ПОЧЕТНИЦИ, сценарио, режија, кусометражен 1981 СТАНАР, сценарио, режија, кусометражен 1981 ЖИЦА, сценарио, режија, кусометражен 1981 ПАТЕКИ НА СЛАВАТА, сценарио, режија, кусометражен 1981 НА ПРЕКРАСНИОТ СИН ДУНАВ, сценарио, режија, кусометражен 1982 БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЈА, сценарио, режија, кусометражен 1983 ДАМАР, сценарио, режија, музички спот за „Леб и сол“ 1983 БРАНОВА ДОЛЖИНА, сценарио, режија, музички спот за „Леб и сол“ 1983 АБЕР ДОЈДЕ, ДОНКЕ, сценарио, режија, музички спот за „Леб и сол“ 1984 1.72, сценарио, режија, филм-перформанс 1985 ЖЕЖОК ДЕН ВО МЕКСИКО, сценарио, режија, спот за „Бастион“ 1985 1.73, сценарио, режија, филм-перформанс 1986 1.74, сценарио, режија, филм-перформанс 1986 БОЖИЌ ВО МЕЈСИ, сценарио, режија, промоцијално видео 1989 СУРЏИКАЛ ДИЗАЈН, сценарио, режија, наменско видео 1990 СОПСТВЕНОСТ, сценарио, режија, пилот за долгометражен филм 1990 ЦРНО И КОЖА, сценарио, режија, кусометражен 1990 ЦРНО И КОЖА 2, сценарио, режија, кусометражен 1990 БРУКЛИНСКИ МОСТ, сценарио, режија, кусометражен 1990 РАДИО ВМФМ, сценарио, режија, кусометражен 1990 НЕ ВИ ТРЕБА ОВА, сценарио, режија, пробен спот за американската железница 1990 ЗБОР ДО МАМА, сценарио, режија, музички спот за „Бенџи“ 1990 МАСКИРАНИ, сценарио, режија, музички спот за Партнерс ин крѕме 1991 ТРЕСКА, сценарио, режија, музички спот за Way 2 go 1991 КИД ГЕТ ХАЈПД, сценарио, режија, музички спот за „Дески“ 1991 РАЈОТ ЗНАЕ, сценарио, режија, промотивен спот за Франческа Беге 1991 АКО СИ НЕРВОЗНА, сценарио, режија, музички спот за Риф 1991 КАСЕТА, сценарио, режија, рекламен спот за Центарот за странски јазици 1991 СОХО, сценарио, режија, кусометражен 1992 ТЕНЕСИ, сценарио, режија, музички спот за Аррестед Девелопмент 1992 НА ОВАА СЕ РАСТЕ, сценарио, режија, музички спот за УМЦ 1992 ЗАСЕКОГАШ, сценарио, режија, музички спот за Робин Спрингер 1992 ВАЛКАНИОТ ЏАНДАР ПО ИМЕ ХАРИ, сценарио, режија, музички спот за Хард Нокс 1992 СЕГА ЛИ САКАШ, сценарио, режија, музички спот за Degrees of Motion 1992 СВЕТИ, сценарио, режија, музички спот за Degrees of Motion 1992 ФОЛИРАШ ФАНК, сценарио, режија, музички спот за Меин Сорс од саундтрак албумот на филмот „Белците не можат да скокаат“ 1992 САМО МОЈАТА ФАНТАЗИЈА, сценарио, режија, музички спот за 2 Too Many 1992 САМО МАЛКУ ЉУБОВ, сценарио, режија, музички спот за Ора 1992 НЕ МИ ПРЕЧИ, сценарио, режија, музички спот за Биг Баб 1992 НИКОГАШ НЕ ВИДОВ ЧУДО, сценарио, режија, музички спот за Куртис Стајгерс 1992 ВИДОУМЕЈКЕР, сценарио, режија, музички спот за Видоумејкер 1992 СИМИЛАК ЧАЈЛД, сценарио, режија, музички спот за Блек Шип 1992 НЕ МИСЛИШ НА МЕНЕ, сценарио, режија, музички спот за Соња дада 1992 БЕЈБИ ВЕРУВАМ ВО ТЕБЕ, сценарио, режија, музички спот за Џорџ Ла Монд 1992 МИ РАСКАЖУВАШ ПРИКАЗНИ, сценарио, режија, музички спот за Биг Баб 1993 ЗНАЈ СИ ГИ ЧИЗМИТЕ, сценарио, режија, спот за Бафалино чевли 1993 ДА ЖИВЕЕ МОЈАТА СЛОБОДА, сценарио, режија, музички спот за Арно 1994 ОВАА ГЕНЕРАЦИЈА, сценарио, режија, музички спот за Роучфорд

Филмографија:

1980: Време, води ( Споредна улога, )
1985: Опасна баба ( Режија, Сценарио, )
1994: Пред дождот ( Режија, Сценарио, )
2001: Прашина ( Режија, Сценарио, )

Награди: