< Назад

Мешковски Димче

Биографија: (Скопје, 31.10.1945 - ) Македонски театарски, филмски и телевизиски глумец и хуморист.
Остварил улоги во многу театарски престави, телевизиски серии, радио-драми и хумористични серии и играни филмови. Својот глас го позајмувал и при натсинхронизацијата на цртани филмови, а познат е и по улогата на Дедо Мраз во новогодишните претстави за деца. Добитник е на повеќе награди, меѓу кои и наградата „Војдан Чернодрински“ за животно дело.

Филмографија:

1983: Виновник ( Главна улога, )
1988: Викенд на мртовци ( Главна улога, )
2000: Агенција осамени срца ( Актер, )
2000: Глас ( Актер, )