< Назад

Глас

Производство: МРТВ

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Краток игран филм

Времетраење: 37 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2000

Содржина: „Глас” е најтиражниот весник во државата. Главниот и одговорен уредник Глигор се договара со еден министер од Владата да го доведат во стечај со една цел – да го откупат евтино. За таа цел тие ја поставуваат Ана за нов директор во весникот. Ана е млад новинар, полна со ентузијазам, но е неискусна. Таа смета дека за еден весник не се најбитни валканите и криминалните игри во државата. Во таа смисла, таа ја менува уредувачката политика на весникот – во него повеќе не се пишува за светот на криминалот. Тиражот на весникот од ден на ден опаѓа. Соочена со падот на тиражот, таа се наоѓа во дилема, дали да продолжи да го прикрива валканите работи околу неа или да почне да ги објавува, односно да ги разоткрива…

Автори:


Други соработници :
Тон мајстор -- Мето Николовски
Асистент на камера -- Емил Вагленаров
Асистент на светло -- Васко Јанев, Мустафа Мустафа
Водач на снимање -- Иван Митевски
Реквизитор -- Нове Мирчевски
Фар/кран мајстор -- Мане Насков
Ас. на фар/кран -- Сашко Огненовски, Тони Трпковски
Клапер -- Горан Костовски
Гардеробер -- Ирена Ристевска
Шминка -- Љупка Мишевска
Музички соработник -- Мери Первиќ
Скриптер -- Катерина Панчетовиќ
Сценограф -- Марина Темелкова