< Назад

Трпкова Синоличка

Биографија: (Скопје, 22.07.1965 - ) Театарска, филмска и телевизиска актерка. Завршила Академија за драмски уметности во Скопје. Била ангажирана во ансамблот на Драмата на Македонскиот народен театар од 1989 до 1991 година. Учествува во независни театарски проекти. Работи како професор на предметот Филмска, телевизиска и радио игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје.

Филмови: 1988 ДОМ ЗА БЕСЕЊЕ (DOM ZA VEŠANJE), актер, игран, РО ФОРУМ Сараево, Columbia Pictures САД, ТВ Сараево 1989 СМРТТА НА УЧЕНИКОТ (THE DEATH OF THE SCHOOL BOY), актер, игран, NEYE Studio Film GMBH, Виена, Австрија 1994 КАРМИН (LIPSTICK), актер, игран, STERNSTRUNDEN Film Production, Виена, Австрија

Филмографија:

1986: Среќна Нова ‘49 ( Главна улога, )
1993: Светло сиво / Прекрасен свет ( Главна улога, )
1993: Светло сиво / Птицата Урубу и девица ( Главна улога, )
1997: Џипси меџик ( Главна улога, )
1998: Збогум на 20-тиот век ( Споредна улога, )
2000: Глас ( Актер, )